Nyheter

Har du sett en luden svartbrun larv under din vårpromenad? Ta gärna en bild på larven och skicka till oss!

By april 11, 2019 No Comments

Har du sett en luden svartbrun larv under din vårpromenad? Ta gärna en bild på larven och skicka till oss!

Gulfläckig igelkottsspinnare är en ovanlig fjäril som i Sverige bara finns på ett fåtal platser, bland annat på Gotland. Den var tidigare mer spridd i landet, men populationen har minskat på grund av igenväxning och exploatering. För att hjälpa fjärilen tillbaka har Naturvårdsverket tagit fram ett särskilt åtgärdsprogram.
– För att sätta in räddningsinsatser på rätt plats behöver vi veta var den finns på Gotland, och där tar vi tacksamt emot allmänhetens hjälp. Den gulfläckiga igelkottsspinnaren är nämligen väldigt hemlighetsfull av sig. Den fullbildade fjärilen är det få förunnat att få se, men larverna brukar man kunna få syn på när de vaknar framåt vårkanten, säger David Lundgren, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Foto: David Lundgren

I dagsläget är det känt att arten finns utanför Visby och på Filehajdar. Även ett isolerat fynd på Fårö har gjorts. Den gulfläckiga igelkottsspinnaren trivs på torra öppna marker som snabbt värms upp av solen och där det gärna får finnas fjolårsgräs och mossa att krypa ner i. Det kan också vara läge att leta i sanddynsmiljöer.

Larven är 3-4 centimeter lång och har svart behåring på ryggen som blir längre mot bakänden. På sidorna är behåringen som regel rödbrun. Den ses oftast i april och början av maj, gärna en dag med milt men lite mulet väder.

– Om du ser en larv som stämmer in på beskrivningen, ta gärna en bild och skicka in till oss! Alla som lyckas hitta en gulfläckig igelkottsspinnare kommer att få ett diplom som visar att man nu är diplomerad larvletare, säger David Lundgren, som passar på att påminna om att vissa håriga fjärilslarver kan ge klåda vid kontakt med huden.

– Så vitt vi vet gäller det inte igelkottsspinnaren, men det är bra att ha för vana att aldrig plocka upp larver, säger han.

Bild på larvfynd kan skickas via e-post till david.lundgren@lansstyrelsen.se, eller via sms till 073-719 54 55. Glöm inte att ange var och när bilden är tagen.