Nyheter

Igår byggdes det holkar så det stod härliga till, klicka här så kan du läsa hur du bygger en holk och lite värdefulla tips

By november 1, 2018 No Comments

Lite tips för holkbyggare

 

Bygg med obehandlat virke. ”Måla” den färdiga holken med lervatten, inte målarfärg. Då finns det inga gifter och så smälter holken fint in i omgivningen.

Ritningar finns det gott om på nätet. På Naturum har vi mest byggt mesholkar med ett ingångshål på 32 mm. Starar kräver ca 50 mm. Vi har t ex använt 22×150 (1×6 tum sa man förr ) som bakstycke och tak, 22×120 ( 1x5tum) för gavlar, 22×95 (1×4 tum) som front. Vi köpte virke med klyvsida ( hyvlat på ena sidan, sågat på den andra ). Gavelns långsida kan vara ungefär 25 centimeter, kortsidan ca 20, bottenplattan ca 10 ggr 10. Låt taket skjuta ut en bit ( ”keps” ) så blir det torrt och fint i boet. Fäst en ribba på baksidan som sticker ut en bit i båda ändar, för uppfästning. Fäst med snöre eller ståltråd, undvik att spika i träd.

Med klent virke fungerar det bättre med skruv/skruvdragare än med hammare/spik ( då man lätt spräcker virket ).

Som med annan byggnation vänder man klyvsidan utåt. För att underlätta för fågelungarna när de är flygga ( och ska ut ur boet ) kan man med stämjärn hacka små steg på framstyckets släta insida.

Sätt fast framstycket bara med två skruv ( eller spik ) i höjd med varandra, ungefär i kant med hålet. Då får man ett ”gångjärn” och kan vicka upp framstycket för rengöring. Den görs helst på vintern, så slipper man kontakt med eventuell ohyra ( fågellöss ).

Hålet förses med ett hackspett-skydd. Vi har använt oss av lock på marschaller från handeln ( inte alla har lock, men det är vanligt och hålets storlek perfekt ). Avlägsna med konservöppnare, klipp lagom storlek på metallringen med en sax ( någorlunda kraftig och man får förstås offra skärpan på den ). Plåten är så tunn att det går fint att dra små skruv genom den direkt med skruvdragare. Eventuellt kan man slipa metallstycket med fil. Se upp för vassa kanter – och undvik att få metallgrader i fingrarna ( = hackspettskyddet är en uppgift för vuxna ).

Holkar behöver inte sitta högt upp, mänsklig huvudhöjd duger bra.

Lycka till! Det är en fröjd att sätta upp en egenbyggd holk! Och ännu roligare när någon flyttar in. / Lasse, Naturum Gotland