Ansättningar och Uppflog

I den tillfälliga utställningen ”Ansättningar och Uppflog” låter Mathias Wilson två av sina stora intressen mötas och visar fåglar i järnsmide  1 april – 30 september.

Orden i utställningens titel samspelar med varandra på ett tvetydigt sätt: det första är när en flock fåglar lyfter, det andra är ett litet märke man gör för att veta var man ska börja smida. Båda är startpunkten för en resa som kan sluta långt (eller kort!) från där den började.

Mathias har skådat fågel sedan barnsben, besökt Gotland så mycket han kunnat sedan 2007, drivit smedja i Stockholm sedan 2011 och varit ordförande för Sveriges Konstsmidesförening sedan 2019.

”I mitt skapande vilar jag på en gedigen kunskap om varmsmide och metallbearbetning. Med den kunskapen jobbar jag med järnet för att få fram skulpturala verk med fokus på kontraster, möten och linjer.

Många idéer kommer till mig under arbetet med mina brukssmidesprodukter där sånt som plötsligt hamnat framför mig kan inspirera och dra processen vidare – en idé från en halvfärdig bit till ett annat projekt, spillmaterial från en beställning eller genom att använda ett verktyg jag precis upptäckt. Det är upptäckarlust blandat med en vilja att utmana mitt eget hantverkskunnande och konventionerna kring materialet som driver mig framåt.”